torsdag 19 mars 2009

Intervjuad av Madelene Hellström på it24.se

Förra veckan blev jag intervjuad på T-Centralen i Stockholm av Madelene Hellström på it24.se. Artikeln är här:



Han tar ett kliv fram när grundarna överger Mysql
Av Madelene Hellström |
PROFILEN När Mårten Mickos blir den tredje tunga personen att lämna Mysql efter sammanslagningen med Sun, tar Kaj Arnö, ansvarig för utvecklarcommunityt, ett steg fram.

Nyligen fick Kaj Arnö frågan om hur länge han ska vara kvar på Mysql. Den som frågade var en av grundarna till Mysql, Michael ”Monty” Widenius.

- Jag kommer i alla fall att vara kvar längre än dig och Mårten, blev svaret.

Monty kontrade snabbt:
- Det har du ju redan lyckats med nu!

 Kaj Arnö småler åt minnet. Det märks att han har fått frågan många gånger, och det är troligt att han kommer att få den igen.

- Jag har ingen brådska någonstans, konstaterar han lugnt.

Efter att Mysql köptes upp av Sun i början av 2008 har flera tunga personer från Mysql valt att lämna företaget. Grundarna David Axmark och Michael Widenius har båda slutat. Nu senast aviserade Mårten Mickos, vd på Mysql att han väljer att gå.

För flera av dem blev förändringen för stor när det lilla företaget skulle integreras i Suns jätteorganisation, enligt Kaj Arnö.

- Mårten är en person som gärna vill vara högsta chef och passar bäst som högsta chef. Han är den som har tagit Mysql från en storlek på 15- 20 personer till över 500. Han har en personlighet som krävs för att man ska klara av att ta ett litet företag in i ett stort. Men det är inte samma personlighet som krävs om man ska jobba som en kugge i ett företag, även om man är en hög och viktig kugge.

Kaj Arnö förstår mycket väl att det kan bli en krock i ett sådant läge.

- Det kräver en personlighetstyp och ett sätt att jobba som inte smälter samman så väl med ett storföretag, det är min egen tolkning.

Själv drar han nytta av hur det var när han själv gick från en tillvaro som entrenprenör med egenbestämmanderätt, till att anställas av Mysql 2001.

- Innan vi kom överens hade jag länge funderat på om jag skulle klara av den skillnaden det innebär att följa med eller att bestämma själv. Den processen från 2001 kunde jag använda också nu.

När vdn Mårten Mickos nu lämnar Mysql går Karen Padir från Sun in som chef. Kaj Arnö konstaterar att han har fått sin andra chef på 20 år.

För fyra år sedan blev han ansvarig för Mysql:s utvecklarcommunity. I och med de många avhoppen har han fått ta ett kliv framåt när det gäller kontakten med både Sun- och tidigare Mysql-anställda.

– Det innebär framförallt en förebildsroll, eller kanske mer en rådgivningsroll. Det behövs perspektiv både från Karens sida och från de gamla Mysql-arnas sida. Det är många som tänker: ”Vad ska vi göra nu?”

I det stora hela är han nöjd med hur integreringen av Mysql har gått till. Men visst finns det saker som han ser kan vara problematiska. Han tar som exempel att både Sun och Mysql vill kalla sig för internationella företag. Men det är svårt att vara ödmjukt internationell när man utgår från Kalifornien.

- Vi i Norden vet att resten av världen inte funkar som vi. Vi väntar oss inte att andra ska beté sig som oss. Vi har en medfödd förmåga, inte för att vi är smartare eller bättre, utan för att vi är uppväxta i en annan kultur, att förstå att andra tänker och är annorlunda. Amerikanerna förstår inte det, säger Kaj Arnö.

Han tar som exempel när USA gick över till sommartid häromdagen. Det ledde till att Kaj Arnö, och flera med honom, missade möten och överenskomna tider. När han nämnde det för en amerikansk medarbetare möttes han av oförståelse.

– Mitt uttryck ”summertime” var obegripligt, för i USA heter det ”Daylight savings time”

Jag fick en utläggning om fördelarna med sommartid, av en motpart som inte ens visste att vi också kör det. Det finns situationer då vissa utgår från att default = Kalifornien, säger han.

Då Kaj Arnö tagit på sig något av en medlarroll blir det ibland sådana här oklarheter som får redas ut. Men med lite sunt bondförnuft och empati går det mesta att lösa.

- För mig gäller det att försöka hitta det som var bra med MySql, i företagskulturen och sättet att jobba med vår community och den tekniska biten. Samtidigt vill jag identifiera det som vi inte är så bra på och nyttja Suns resurser till det. Det är den stora utmaningen att kombinera det som var bra förr med det nya som är bra. Men det är också den största glädjen.

För Kaj Arnö ligger nu främsta fokus på att se till att den fortsatta integrationen går bra.

- Det ligger mig varmt om hjärtat att de människor som varit på Mysql ska fortsätta att ha det bra och att Sun ska få nytta av sin investering. Det är det jag strävar efter, säger han.

Kaj Arnö är precis hemkommen efter att ha bestigit Kilimanjaro, tillsammans med sin 14-årige son. Han säger att han alltid varit äventyrlig, men ”det var ont om berg i Finland, där han växte upp”

Varken i hans tidigare yrkesliv som entreprenör eller under åren i Mysql hade han speciellt mycket fritid.

Nu har han satt upp som mål att varje år bestiga ett berg tusen meter högre än det förra.

- Den här friheten som det innebär att faktiskt ha ett liv... Att kunna kombinera det med jobbet, det uppskattar jag. Så länge sådant funkar bra på Sun, varför skulle jag inte hållas kvar?

1 kommentar:

  1. [...] Under SIME 09 i Stockholm intervjuade Madelene Hellström på IDG.se mig, denna gång om runnismen. Hennes tidigare intervju i år gällde MySQL. Andra halvan av Madelenes intervju nämner endast kort min workshop om Open Source, [...]

    SvaraRadera