måndag 13 oktober 2008

Hotell Vestibul i Diokletianus palats i Split

Förra veckoslutet tillbringade Kirsten och jag i Split. Där bodde vi i det fyrstjärniga hotellet Vestibul Palace, som befinner sig mitt i kejsar Diokletianus palats (eller vad som finns kvar av palatset, efter tusensjuhundra års slitage).

Och hotellet är en fantastisk kombination av gammalt och nytt. Sällan har man sett en så estetisk förening av antiken och det moderna. Arkitekterna lär ska ha blivit berömda på detta hotell.

Apropå arkitekterna: Min uppfattning är att det inte räcker att födas med ett estetiskt öga, utan att ögat länge måste fostras av miljön. Varför finns det annars så fina arkitekter i det forna Jugoslavien? Vi besökte ifjol ett nyritat hotell i Montenegro, som imponerade nästan lika mycket. Alltså: Omges man av skönhet (estetik, arkitektur) blir man inspirerad att själv producera skönhet. Och estetik är rätt tidlös.

Vestibul Palace
Restaurangen

Vestibul Palace
Restaurangen

Vestibul Palace
Trappan upp till rummen

Vestibul Palace
Trappan

Vestibul Palace
Vårt rum hade två våningar

Vestibul Palace
Belysningen av den gamla väggen från Diokletianus' tid ...

Vestibul Palace
... inspirerade till flera bilder.

Vestibul Palace
Trappan upp till sovrummet är modern.

Vestibul Palace
Sovrummet är egentligen ett loft.

Vestibul Palace
En blick från sovloftet mot nedre våningen.

Länkar:

1 kommentar:

  1. [...] Wochenende war ich mit Kirsten in Split. Dort hat mir Kirsten einen lange gehegten Traum verwirklicht: Sie hat mir einen Panamahut gekauft. [...]

    SvaraRadera