lördag 18 oktober 2008

Varför resa?

Att resa är att upptäcka. Att upptäcka sig själv, att upptäcka andra människor, att lära känna världen.

Att resa är tyvärr också rätt egoistiskt. Det smutsar ner planeten. Skulle alla resa som jag gör, slits planeten ut.

Reser gör jag ändå. I arbetet för att det hör till mina arbetsuppgifter ("och gör inte jag det så gör någon annan det", som om det vore en acceptabel ursäkt), och privat för att ... för att ... ja, där hittar jag inte på någon etiskt sett ens halvvägs acceptabel orsak.

Men i stället för att ständigt våndas över ett ont samvete, reser jag hurtigt på. Och då försöker jag bete mig som folk:

 • Lokalt försöker jag anlita allmänna fortskaffningsmedel. Det är bekvämare att delegera navigerandet och körandet, exempelvis till lokföraren (jag skriver detta i S8:an på väg hem från HEL-MUC-flyget). Det är också oftast billigare. Att det sedan också är miljövänligare är en välkommen bieffekt.

 • Jag läser på om orten på förhand. Mina vanliga källor är Wikipedia, Wikitravel, förr LonelyPlanet.com, Flickr. Böcker lånar jag på biblioteket, men jag köper ofta också en referensbok eller två -- nuförtiden vanligen på tyska, av Marco Polo (de är kompakta och överskådliga, och inriktade på en europeisk publik) eller Dorling Kindersley Vis-à-Vis (de är estetiska och på sitt eget sätt överskådliga).

 • Utomlands försöker jag tala ortens språk. Om inte annat, så låtsas tala.

 • Varhelst jag är föredrar jag att köpa tjänster (upplevelser) framom varor (prylar).

  • Upplevelserna kommer jag ihåg, speciellt om jag fotograferar eller bloggar. Och både fotografier och bloggtexter kan jag dela med mig av, till många människor.

  • Prylarna behöver jag sällan. Och de är tunga att kånka på. Och de tar plats, både under resan och hemma. Och endel av dem kräver underhåll, vilket är tråkigt och tidsödande. Prylar är inte Kajscher. • Apropå Kajscher: Jag är krånglig med maten, så i det sammanhanget beter jag mig inte som folk. Jag dricker helst inget som är sötare än Weißbier (nåja, osötade natursafter ibland). Rött kött, fett och socker är jag speciellt krånglig med. Ursprungligen började jag krångla för att jag tutat i mig att det vore ohälsosamt med rött kött, fett och socker. Numera ogillar jag smaken. Helst äter jag müsli (men för allt i världen osötad och inte flottyrstekt), frukt, sushi, annan fisk och vegetariskt. Indiskt är gott, så även kinesiskt. Och så dricker jag inte kaffe, utan te. Denna diet kallas på jiddisch Kajscher eller på engelska "low fat, high alcohol".

 • Jag reser helst i sällskap. Av min hustru, mina vänner, mina barn, eller någon kombination av dessa. Men i nödfall reser jag även ensam.


Mina egoistiska motiv för att resa är

 • att uppleva något nytt

 • att umgås med släkt, vänner och bekanta

 • att se det som är vackert

 • att kunna fotografera något vackert

 • att bedriva idrott (löpning, bergsport, snöbrädesåkning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar