torsdag 22 januari 2009

Tio saker jag är lycklig över

"Jag är lycklig veckan lå-å-ång" slutar en snapsvisa, vars koreografi förutsätter att man på fingrarna rabblar upp veckodagarna. Visst har jag stunder av mörker, men i huvudsak är snapsvisans ord tillämpliga på mig.

Och det vill jag smitta med mig av!

Jag sitter i ett Air France-flyg, som jag trots snöstorm och mot all förmodan hann med, och som skall föra mig till Klippiga bergen för att snöbrädesåka med min gode vän PG. Jag bläddrar i mitt lilla A6-anteckningshäfte där jag under sistlidna flygresa nedtecknade vad jag ansåg mig ha uppnått 2008. Medryckt av vittvinsutskänkningen på Air France låter jag tankarna på den listan kombineras men det kedjebrev jag just råkat ut för, där man skall torgföra sju oväsentliga eller slumpmässiga saker om sig själv.

Och då får jag en idé. Fastän jag föraktar kedjebrev, vill jag starta ett nytt: "Tio saker jag är lycklig över". Förvisso är världen full av berättigade orsaker till missnöje (och jag ser mig inte nödd att förse mina eventuella läsare med en URL som bestyrker detta påstående). Men världen är också full av orsaker till glädje och lycka! Och dessa orsaker förtjänar att framhävas, sugas på, njutas av, delas. Var och en har sina personliga orsaker att känna sig lycklig. Så också jag.

Slutsatsen: Om jag kan starta en aldrig så liten lyckoepidemi, är det värt ett försök.

Reglerna är enkla:

 1. Fundera ut vad du genuint är lycklig över.

 2. Skriv ner det.

 3. Få det att se ut som om det handlade om just precis tio saker.

 4. Tänk efter vem som bidragit till din lyckokänsla.

 5. Hitta på en koppling från de tio sakerna till tio personer som gör dig lycklig.

 6. Delge det allsmäktiga nätet din syntes, med valfri metod (såsom egen blogginlaga, gästinlaga, bloggkommentar).

 7. Utöva endast mild påtryckning på dina utkorade lyckopersoner att göra detsamma.

 8. Inspirera även andra, inte direkt nominerade men trots det lyckliga personer att själva spontant bekänna sin lycka enligt samma recept.


Det har jag nu gjort, och nogsamt sett till att ingen av mina nominerade tio lyckopersoner redan blivit plågade av min blogginlaga om "sju oväsentliga detaljer". Om de vill konvertera sju-bloggen till min tio-blogg, så inte mig emot, men då vill jag inte ta ansvar för de av Barton George påtalade påföljderna av att bryta sju-kedjan ("en man i Österrike gjorde det, varpå han tappade korken till sin tandkräm, och aldrig hittade den, varvid hela tuben torkade ut").

1. Familjen. För mig är familj lika med lycka. Detta syftar på hustru, son, dotter och även mor. Var och en på sitt sätt gör mig lycklig. I denna kategori nominerar jag min son Alexander, som är verbal och gjort mig lycklig inte minst genom att börja blogga. Han skulle för övrigt platsa för en nominering i samtliga kategorier förutöver måhända Ordning.

2. Vänner. Näst familj är vänner viktigast. Nyår, Valborg, Midsommar, den årliga pokerresan, övriga gemensamma intressen. Här nominerar jag Ralf Wahlsten, som med Alexander delar sin socialskyddssignumskod och förmågan att spänna över nästan samtliga kategorier (i Ralfs fall är undantaget Fotografering).

3. Furuvik. Furuvik är mitt jugendstilhus i Nagu, min länk till fäderneslandet och förfäderna, till Svenskfinland. Estetik, ordning, Nagu IF, Möviken runt. I denna kategori nominerar jag Giuseppe Maxia, en kollega på MySQL (nu Sun), en vän som inspirerar mig på många sätt (språk, ordet, nätet) och som brutit två revben spelandes pingis med Alexander i Furuvik.

4. Svenskfinland. Jag må leva i exil, och min hanseatiska svägerska Maike må halvföraktfullt tala om "Finnlandschwederei", men Svenskfinland är basen för min identitet och genomsyrar de flesta av mina övriga källor till lycka. Här nominerar jag min klasskamrat Maini Kihlman f. Metsärinne, som trots eller på grund av sitt finska ursprung förkroppsligar det nätverk och den trygghet Svenskfinland innebär.

5. Språk. Via språk visar man hänsyn och respekt. Att tala motpartens språk skapar gemenskap och ger en djupare kontakt. I denna kategori nominerar jag Aivar Joonas, est och estet, musiker och skaparen av en stor del av ordningen och skönheten på Furuvik. Aivar har på olika sätt inspirerat med både estniska, finska, svenska, ryska och tyska.

6. Idrott. Medfödd latmask som jag är har jag lyckats trotsa min natur. Jag har sprungit fem maratonlopp varav det senaste på under fyra timmar. Alexander och jag har bestigit Mt Blanc. Jag har upptäckt glädjen i att röra på sig. Den glädjen delar jag med många, och jag väljer att nominera Dave Douglas, EVP på Sun, med vilken jag sprang sex gånger på sex olika orter i fjol -- däribland Möviken runt, startandes från Furuvik.

7. Fotografering. För mig är fotografering ett sätt att dokumentera familj, ordning, vänskap och andra former av lycka. Skönhet och estetik. Kreativitet. I denna kategori nominerar jag min hustru Kirsten, som är mitt favoritmotiv framför mina objektiv.

8. Ordet. Det skrivna ordet. Att strukturera tankar, klä dem i ord och delge andra vad man tycker är en källa till lycka. Skulle jag inte uppleva saken som så, skulle du föga läsa dessa ord. I denna kategori nominerar jag min mycket verbale vän och chef Mårten Mickos, som liksom Alexander och Ralf hade platsat i nästintill varje kategori.

9. Ordning. Jag gillar ordning och reda, skönhet och enkelhet, och estetik. De ger själsfrid och lycka, och avspeglar olika sidor av samma sak. I denna kategori nominerar jag Aaro Söderlund, arkitekten bakom renoveringen av Furuvik, en klassiskt bildad person.

10. Nätet. Internet (Xing, bloggning, Facebook, LinkedIn) förstärker kraften i de andra källorna till lycka. Ordet läses av många. Fotografierna beskådas. Glädjeämnena kan delas av släkt och vänner. Nätet förbinder. I denna kategori nominerar jag Bob Brewin, som senaste juni besökte Furuvik tillsammans med fyra andra här nämnda personer (Alexander, Ralf, Giuseppe och Dave) och två personer från min sju-oväsentliga-fakta-lista (Monty, Patrik), och som förstår hur man upprätthåller kontakter via nätet.

Alltså: Är du lycklig? Dela då med dig av din lycka, oavsett du är nominerad eller ej, enligt ovanstående regelverk. Delad lycka är dubbel lycka!

2 kommentarer:

 1. Jag är stum och rörd av heder...nej skämt åsido, en känsla av värme kom ända hit till Ryssland! Det roliga är att vi delar så många glädjeämnen - från familj och språk till Furuvik (höh, inte din - jag har min egen!). Och jag skall avslöja nå't för dig: jag är också en vän av ordning (!) Logiken kräver sitt... Men en sak saknar jag på din lista, och som skulle vara högt uppe på min: musik. Jag är allätare när det gäller musik, huvudsaken att den är välgjord. Bäst är det med musik som går en i ryggraden. Och jo, jag spelar fortfarande för husbehov (terapi!)
  p&k

  SvaraRadera