söndag 4 januari 2009

Kajs tio nyårslöften till sig själv: Om människans irrationella psyke

Människan är irrationell. Folk i allmänhet beter sig ologiskt, ibland rentav stick i stäv med sitt eget bästa. Själv är jag inget undantag. Men om jag nyttjar ljusa stunder till att indoktrinera mig själv, hävdar jag att jag kan lindra följderna av min irrationalitet och ibland rentav vända den till min fördel. Och denna självindoktrinering har jag koncentrerat i mina nyårslöften 2009.

Bakgrund: Dessa funderingar har mognat dels under många års eftertanke, dels under läsning av boken Den svarta svanen av Nassim Nicholas Taleb. En flygförsening om femton timmar ger mig oväntat tiden att strukturera tankarna i form av denna nyårslöftesblogginlaga, som befattar sig både med det privata och det yrkesmässiga -- med en viss slagsida mot det privata.

Brasklapp: Jag är inte "härtill nödd och illa tvungen" (att publicera mina nyårslöften) utan gör det av fri vilja, väl medveten om att mina åsikter inte tillfullo delas ens av mina bästa vänner. Min avsikt är inte att moralisera eller föreskriva vad andra borde göra, utan att samla intryck av andra, och via kommentarer förhoppningsvis själv få nya insikter. Då jag nedan skriver "du", syftar jag alltså i första hand på mig själv.

Tio rationella slutsatser av att människans psyke är irrationellt
eller
Kajs tio nyårslöften till sig själv

1. Vanans makt är stor: Sätt regelbundet igång med en ny god vana! Definiera medvetet en önskad vana. Fundera hur du enklast kan övertyga dig själv om denna vana.

2. Självsäkerhet föder självsäkerhet: Uppträd säkert! Men våga också göra potentiella dumheter, ta risker. Annars lär du dig inte.

3. Identifiera och efterlev dina personliga prioriteter! Hur viktiga är vännerna? Äktenskapet? Barnen? Familjen? Släkten? Hälsan? Arbetet? Pengarna? Prioritera sedan det viktiga framom det mindre viktiga, när det gäller användningen av tid, uppmärksamhet och pengar.

4. Lev som du lär: Sätt upp kvartalsmål även inom privatlivet! Ett kvartal är tillräckligt långt för att långsiktiga mål ska hinna uppnås, och tillräckligt kort för att önsketänkande skall synliggöras fort.

5. Fokusera medvetet: Skapa ritualer för grov uppföljning av personliga kvartalsmål varje vecka, och noggrann uppföljning då nästa kvartal börjar!

6. Gör det tråkiga eller olustiga arbetet uthärdligt eller rentav roligt! Gör arbetet socialt (och dela bördan). Belöna dig för slutförda tråkiga faser. Koncentrera det olustigaste arbetet till en timme per dag.

7. Be om hjälp av kunnigt folk! Redan formuleringen av önskemålet hjälper på traven. Och hjälpleveranserna håller hjulen i rullning.

8. Få viktiga saker att framstå som brådskande! Skapa (vid behov konstgjorda) impulser som får dig att fokusera på det viktiga: Hjälp levererad av andra, löften om delleveranser, möten, planerade samtalsämnen.

9. Estetiska värden tilltalar: Omge dig med skönhet, enkelhet och ordning! Oordning, onödiga saker, onödiga inköp är bördor för själen. Ordna. Släng. Om du köper, köp då det som är funktionellt, nyttigt och vackert.

10. Ta väl hand om ditt eget humör: Låt inte småsaker få dig ur spår! Bryt medvetet negativa tankemönster, genom pauser, höjning av blodsockernivån, frisk luft.

Själv ertappar jag mig dagligen med att bryta mot sunt förnuft och agera mot mitt eget intresse. Via introspektionen och eftertanken som krävdes för att nedteckna tankarna hoppas jag nå en högre grad av medvetenhet hos mig själv.

För att exemplifiera mitt eget irrationella beteende följer här något av en personlig bikt:

 • Det händer att jag av bara farten tillägnar underordnade mål alltför stor betydelse (se punkt 3).

 • Jag kan gräva mig ner i någon negativ (arbetsrelaterad eller privat) tanke, som är ter sig betydligt mindre efter ett mål mat eller en paus, eller som jag kommer på hur jag vill lösa då jag tar mig en löptur (se punkt 10).

 • Jag kan fästa överdriven uppmärksamhet vid en småsumma (spara på mängden "dyr" färskt pressad saft), men skjuta upp planerandet av hur jag förvaltar mina besparingar eller byggandet av Furuvik (se punkterna 3, 4, 5, 7 och 8).

 • I mörka stunder kan det kännas enklare att konsumera (läsa en deckare, surfa på webben, se på fotografier) snarare än att producera (ta itu med ett viktigt kvartalsmål, skriva en blogginlaga, sammanställa ett fotoalbum) fast uppskjutandet är kortsiktigt (se punkterna 1, 6 och 10)

 • Ibland är det svårt att komma igång, efter ett avbrott, vid trötthet, eller med det oangenäma men nödvändiga arbetet fast jag vet att det går mycket enklare då jag kommit igång (se punktera 1, 6, 8, 9 och 10).

 • Då jag har lust och inspiration flyter arbetet mycket snabbare (se punkterna 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10).

 • Jag fäster alltför mycket uppmärksamhet vid det färska, nya, aktuella (de nyaste, helt olästa mejlen) -- och alltför litet vid det viktiga (se punkterna 1, 7, 8).

 • Det jag inte ser och upplever konkret, det "finns" inte, eller ger jag för litet uppmärksamhet (se punkterna 7, 8).


Nassim Nicholas Taleb beskriver i The Black Swan hur människans psyke är "felaktigt" konstruerat, så att det känns värre att fem gånger förlora 10.000 euro än en gång 100.000 euro. Människan vill ha ständiga goda nyheter, men blir bortskämd av höjd levnadsstandard så hon inte längre kan glädas åt uppnådda förmåner. Människan klarar enklare att anpassa sig till enskilda stora förluster än många små. Människan prioriterar kortsiktigt välbefinnande framom långsiktigt: Hellre en bakelse i magen nu än six-pack-mage om ett halvår! Väldigt rationellt tänkande människor kan ta steget fullt ut och exploatera dessa svagheter hos sina medmänniskor.

Själv nöjer jag mig för närvarande med att försöka sluta lura mig själv.

Länkar:

6 kommentarer:

 1. [...] and observations, some of which I’ve already published my ten New Year Resolutions in Swedish, in German and in English, respectively. Some of these are purely private, many are inspired by [...]

  SvaraRadera
 2. [...] The same New Year Resolutions in Swedish: http://blogs.arno.fi/res/2009/01/04/kajs-tio-nyarsloften-till-sig-sjalv-om-manniskans-irrationella-p... [...]

  SvaraRadera
 3. [...] Die gleichen Vorsätze auf Schwedisch: http://blogs.arno.fi/res/2009/01/04/kajs-tio-nyarsloften-till-sig-sjalv-om-manniskans-irrationella-... [...]

  SvaraRadera
 4. [...] far-och-son-upplevelse Jag brukar ställa upp personliga kvartalsmål, såsom jag antydde i min inlaga om nyårslöften. För 2009 års första kvartal hade jag två Kilimandjarorelaterade huvudmål, det ena inom [...]

  SvaraRadera
 5. [...] Snabb gjorde nya logotyper för Furuvik och Kaj Be om hjälp av kunnigt folk! Det var mitt nyårslöfte nr 7 till mig själv, i min blogginlaga från början av januari. Och det [...]

  SvaraRadera
 6. [...] För ett år sedan, i början av januari 2009, skrev jag en blogginlaga med rubriken “Kajs tio nyårslöften till sig själv: Om människans irrationella psyke“. Föresatser som bara är död text är det inte mycket bevänt med, så jag tänkte ge [...]

  SvaraRadera