Delad identitet
Nu är jag Sun-anställd. Jag är inte längre Geschäftsführer för My SQL GmbH med säte i München, eller vd för My SQL Finland Ab med säte i Grankulla. Men jag är medlem i vad som ter sig som ett världsomspännande brödraskap där ens badge bokstavligen öppnar dörrarna till kontor i 49 olika länder. Vårt lilla sällskap av munkar från Kökar har kommit med i Franciskanerorden.
Detta ger förstås blandade känslor. Vemod och framtidstro. Inte nog med att vi får ta avsked från tryggheten i att ha känt alla klosterbröder. Det är en del gamla trotjänare, inbitna Kökarbor sedan vem vet hur länge, som väljer att kasta loss. Och visst var det givet att inte alla hålls med i längden, men ändå gör det ont då knoppar brister. Till saken hör att det endast är ett fåtal personer som inte kommer med, men varje enskilt mejl till bolaget, ”thanks for all the fish”, ges stor uppmärksamhet. Känslorna svallar, ”nej, sluta inte, jag kommer att sakna dig!”.
Framtidstron stöds av att vi får bibehålla en dubbel identitet. Vi är både My SQL:are och Sun-anställda. ’Sun-delfiner’ är begreppet vi använder för att karakterisera Sun-anställda som tidigare jobbat på My SQL. Och dualiteten symboliseras helt konkret på mejladressnivå: Jag är samtidigt både kaj@mysql.com och kaj@sun.com.
Apropå mejl har jag fått en del kommentarer till den här spalten i Forum, tack tack, jag tar gärna emot ännu mer. Ett läsarönskemål gällde ’mer kundrespons’. Och då går tankarna till ett kundbesök härförleden:
Suns vd Jonathan Schwartz besökte en storkund, representerad av CIO:n, CTO:n och diverse andra seniora representanter för sin stora utvecklingsorganisation. Mötet handlade inte om My SQL, men av pur nyfikenhet frågade Jonathan om de ville höra mer om My SQL. ”Nej då, vi kör inte My SQL”, sa CIO:n. ”Vi kan ju inte utan vidare låta våra utvecklare ladda ner mjukvara från nätet. Regler, säkerhet, du förstår säkert”, fyllde Chief Security Officern i. CTO:n bara smålog. Då upplät Sun-säljaren sin stämma och förklarade att han bett sin kompis på My SQL kolla upp saken, ”och ni har laddat ner My SQL över 1 300 gånger de senaste tolv månaderna”.
Djup tystnad. Röda ansikten. ”Sanningen att säga använder alla My SQL. Varför bry sig om licensavtal när My SQL fixar saken? Vi är jätteglada att ni köpte My SQL!”, sa till sist en utvecklare i ledet. Efter det föll det sig naturligt att diskutera vikten av konsultering och kommersiellt stöd i användningen av vad som visade sig vara den populäraste databasen på deras utvecklingsavdelning.
Vid sidan av kunderna är Linux-distributionerna en mycket väsentlig målgrupp för Sun. Och jag hade nyss glädjen att i Prag träffa Ubuntus fader Mark Shuttleworth (en del minns honom som den första rymdturisten; han betalade den dyra kosmonautprislappen med en del av intäkterna från att ha sålt IT-certifikatbolaget Thawte). Mark försäkrade mig att Ubuntu vill vara med och stöda spridningen av My SQL, och välkomnar Sun som vår nya ägare.
I övrigt möts vi av samma frågor, varthelst vi vänder oss. ”Varför köpte Sun My SQL? Hur ska Sun förtjäna in köpeskillingen på en miljard? Vilka blir fördelarna för kunderna?”, var frågorna under gårdagens kundtillställning i Istanbul. Och detta både av publiken, och under pressintervjun.
Före sommarens respaus återstår nu endast S:t Petersburg, som jag placerat in lagom före midsommarfirandet så att resan hemifrån München kan kombineras med midsommarfirande i Nagu. Och jag har berett väg för ytterligare arbete från mitt sommarhus i Nagu – bland annat genom att bjuda in mjukvarudivisionschefen Rich Greens högra hand David Douglas för litet paddling med Nagu Kajak och löpträning Möviken runt, blandade med diskussioner om hur vi kan effektivera My SQL:s utvecklingsavdelning. Få se om Dave nappar.
Kaj Arnö beskriver fortlöpande hur integrationen av My SQL med Sun framskrider. My SQL köptes i januari 2008 av Sun, och Arnö ansvarar som ’ambassadör’ för integreringen.
[...] integrationen från Suns sida, rapporterar direkt till Suns vd Jonathan Schwartz) kom till Nagu (Forum 6/2008), sprang Möviken runt och åkte båt till Nötö. Jovisst, My SQL är fortsättningsvis en [...]
SvaraRadera