söndag 26 april 2009

Tolv rekommenderade sociala nät (inför TFiF-nätverkskvällen)

Jag har förberett ett fotografi om 10x15 cm att dela ut på TFiFens nätverkskväll i onsdag 29.4.2009. Dock förutspår jag att de flesta personer fyllda 15 år har vissa besvär att läsa texterna på grund av den påtvunget minimala punktstorleken. Därför står samma saker här, med större bokstäver.

Det finns tolv nätverk jag rekommenderar. Jag grupperar dem logiskt, inte i viktighetsordning. För varenda en rekommenderar jag LinkedIn. För de allra flesta föreslår jag också Facebook, Twitter och Doodle. För dem som har mersmak eller specialbehov är mitt tips en titt på Xing, Picasa och Ping.fm. Eller kanske de övriga fem nätverken har något för just dig?


















































Facebook: Håll kontakten med kompisarna                  

Gå med i Facebook, men inte i första hand för yrket. Hitta gamla bekanta, skolkompisar, vänner. Berätta om din fritid, sommarstugan, idrott, semestrar, festerna, barnen. Koppla ihop din status med Twitter (eller Ping.fm). Och gå sedan med i Forum, det finlandssvenska affärsnätverket på http://www.facebook.com/group.php?gid=55243238756
 LinkedIn: Skapa och sköt ditt affärsnätverk                  

Gå absolut med i LinkedIn. Uppdatera din meritförteckning. Nätverka med tidigare kolleger och studiekompisar. Ställ frågor, ge svar. Rekommendera (tidigare) kolleger, underlydande, chefer. Koppla ihop din status med Ping.fm. Och gå absolut med i Forum, det finlandssvenska affärsnätverket på http://www.linkedin.com/groups?gid=1841943. Ja, och gör också en publik (allmänt synlig) profil på LinkedIn, såsom min här: http://www.linkedin.com/in/kajarno
Twitter: Personlig PR och marknadskoll               

Håll koll på marknaden (både i affärer och privat) genom att prenumerera på länkar av personer, eller kring nyckelord. Delge andra vad du gör (artiklar, bloggar) eller vad du hittat på nätet. Koppla ihop med SMS. Ett bra användarnamn är fornamnefternamn, typ så här: http://twitter.com/kajarno. Läs mer om Twitter i Forum-nätspalt nr 5 och kolla #tfif-taggade kvittranden på http://search.twitter.com/search?q=%23tfif.
XING är bättre än Facebook och LinkedIn men mest för tyskar               

XING integrerar FBs och LIs fördelar med en bra koll på realvärldens händelser: "Kom på vår Stammtisch för alla Mac-användare i München". Är Tysklandscentrerat, och därmed bra för dem som gör affärer med de lokala. Språk merendels tyska. Och blir man Premium-Mitlglied (6 €/Monat) får man "gratis" egen webbdomän, så här: http://kajarnoe.de/
Picasa är Googles fotodelningssajt               

Inte för alla, men för alla fotografer och för alla bloggare. Bra sätt att enkelt och billigt dela med sig fotografier. Det är enkelt både för dig (som laddar upp bilderna) och mottagaren (som bläddrar kvickt på skärmen och slipper evinnerliga mejlbilagor). Ladda upp bilderna med Picasa Web Uploader. Endel bilder kan vara privata, andra offentliga, såsom mina här: http://picasaweb.google.com/kaj.arno.fi
Flickr är Yahoos fotodelningssajt               

Nästan samma som Picasa, men hör till Yahoo och inte Google. Var tidigare ute och har därmed tidigare användarbas. På flickr har jag själv inte varit aktiv på länge, utan kör med Picasa.
YouTube: Dela videofilmer (även i yrket)               

Inte för alla, men för alla som filmar video eller vill marknadsföra sig. Bra sätt att dela med sig videofilmer. Nybörjare kan dela med sig av filmer de hittat och gillar. Mer avancerade laddar upp sina egna filmer. På YouTube har jag ännu inte aktiverat mig.
WordPress: Bloggning -- både mjukvara och publiceringsplattform               

Wordpress.com är en av många sajter på vilken du kan publicera din blogg. Igen inget för alla, men nog för alla inom marknadsföring och PR, och för endel ingenjörer och säljare. Själv använder jag WordPress bara som mjukvara och publicerar bloggarna på min egen sajt, http://blogs.arno.fi/ 
SlideShare: Dela dina föredrag, som PDF, PPT eller ODP               

Enklaste sättet att dela med sig av PDF-filer och PowerPoint-föredrag, som du gärna ser sprida sig på webben. Ladda upp föredraget, ge det nyckelord. Du slipper ställa filen till förfogande från ditt eget nät, och kan tagga den för enkel sökning på nyckelord. På SlideShare har jag just börjat. Mina presentationer laddar jag hit: http://www.slideshare.net/kajarno, så även TFiF-föredraget 29.4.2009.
Ping.fm: SMSa din status till Facebook, LinkedIn och Twitter               

Spindeln i nätet för statusuppdateringar, som anger vad man gör just nu. Vitsen är att Ping.fm kan ta emot SMS, och skicka vidare statusen till Twitter, Facebook och rentav LinkedIn. Det är mycket enklare att SMSa ett nummer än att logga in på LinkedIn och uppdatera statustexten. Ping.fm använder jag, men resultatet syns i FB, LI och på Twitter.
Dopplr: Gör resestatistik och möt andra resenärer slumpmässigt               

Inte för alla, men för många av dem som reser mycket. Ger resestatistiker (gulligt) och möjlighet att se vem annan i bekantskapskretsen man kan få gå på kaffe med, då man nu en gång båda två råkar vara i Paris. Jag har en profil, men är inte särdeles aktiv på http://www.dopplr.com/traveller/KajArno
Doodle: Bestäm mötestider i affärer och privat               

Verkligt enkel tillämpning för att bestämma en tidpunkt som passar alla, för konferenssamtalet med Kalifornien, för pokeraftonen, för klassträffen, för vilket möte som helst i affärer eller privat. Länken man får gäller enskilda möten, så det är inte fråga om att man här har någon enskild, allmän länk. Pröva här: http://doodle.com/ 

För de flesta (om inte alla) av de ovanstående nätverken gäller i mitt fall att jag endast publicerar icke-hemligheter. Därför har jag i de flesta fall använt samma användarnamn (fornamnefternamn, vilket ju i mitt fall är rätt kort). För enkelhetens och konsekvensens skull kör jag också överallt med samma fotografi, måhända anpassat för de enskilda nätverkens särkrav rörande storleken. Min rekommendation är att fotografiet skall vara taget av ett proffs (eftersom det används så mycket tycker jag det är väl satsade pengar), att man skall se gladare ut än lagen tillåter en på passfotografier och att fotografiet enbart skall föreställa ansiktet eller en del därav (eftersom nätverken ofta tvingar en att använda väldigt låga upplösningar, och syftet med bilden är att göra en igenkänd).

Föredraget den 29.4.2009 är publicerat på webben i PDF-form, närmare bestämt på SlideShare.net: http://www.slideshare.net/kajarno/social-networking-on-the-web.

Till sist en länk till det 10x15 cm stora fotografiet (klicka på fotot så kommer du till Picasa, där du efter klickningar på förstoringsglaset kommer åt bilden i originalstorlek, 636 KB, 1181 px x 1772 px):





lördag 25 april 2009

Kvitter (Forum 5/2009)

Denna kolumn ingår i Forum för ekonomi och teknik nr 5 2009, som utkom 26.5.2009.

Kvitter




Nu är tiden mogen för nästa steg in i webbens sociala nät. Twitter kallas för mikrobloggning och är en korsning av Skype Chat, Facebook, bloggning och personlig forskningsassistent.

Men först en statusuppdatering: Forum, det finlandssvenska affärsnätverket, har identifierat LinkedIn som klar segrare över Facebook. Detta gäller inte bara medlemsantalet (över 500 mot drygt 200). LinkedIn vinner klart även då det gäller antal artiklar och antal kommentarer. Jag är glad att Forum-läsarna blivit debattglada, om allt från mobiltelefoner över språk, Aaltohögskolan och bonusstopp via bostadslån till döden på nätet. Tack!

Jag hyser därmed stort hopp om en allt aktivare Forum-gemenskap på nätet och dristar mig nu att introducera något nytt.

Twitter är avsett att besvara frågan "Vad gör du just nu?" och delge världen ditt svar om högst 140 tecken. Ifall du just nu äter din morgonmüsli med hallon och bananer är det kanske inte så intressant, såframt du inte är Paris Hilton. Men saken är en annan om du gjort en stor affär, publicerat en rapport, intervjuats i tidningen eller förbereder ett föredrag på #tfif. Det kan vara intressant för andra att veta. Och själv kan du vilja framföra budskapet med din egen vinkling.

Twitter blir ett slags skräddarsydd ticker-skärm för nyheter som någon upplever som väsentliga att rapportera, och du upplever som väsentliga att följa.

Du kan prenumerera på nyheter av enskilda personer. För IT-intresserade rekommenderar jag gurun Guy Kawasaki, som twittrar hejdlöst mycket men mestadels intressant. Det är bara att grunda ett konto på twitter.com och bli en "follower" till guykawasaki. Det är en enkelriktad relation. Han behöver inte vara din kompis, vilket fallet är med relationerna på LinkedIn och Facebook.

Du kan också prenumerera på nyheter om valfritt tema. Själv följer jag allt som sägs om MySQL, vilket gör det enkelt att veta vad folk tycker. Särdeles intressant var detta då Oracle köpte Sun. Jag behövde inte spekulera i användarbasens reaktioner, utan kunde läsa det i klartext. Systematiserat, välstrukturerat tyckande.

Du kan chatta synligt för allihopa. Twittrar du "@kajarno skriv nästa Forumspalt om YouTube!" får inte bara jag läsa det, utan alla som följer dig, eller har sökning på orden Forum eller YouTube.

Du kan erbjuda din föredragspublik en direktsänd kanal att prata om ditt föredrag. Gå till search.twitter.com och sök på #cloud och #mysqlconf så får du se vad publiken sade om mitt panelföredrag om Cloud Computing på senaste MySQL-konferens -- både under och efter föredraget. Ett perfekt sätt att enkelt skapa interaktion och få feedback!

Du kan koppla Twitter till SMS. Jag SMSade härförleden "sitter på plats 6C och konstaterade att jämnårige Matti Nykänen åker samma flyg till München", och fick en hel del ystra kommentarer. Svaren kom inte bara på Twitter, utan också på Facebook, vars status jag automatiskt låter uppdatera via Twitter.

Och du kan utan minsta ont samvete göra global reklam för dig själv via Twitter. Exempel: MySQL-experten ronaldbradfords fina Twittersida.

Inspirerad? Grunda ett konto på Twitter.com. Och vill du kvittra flitigare på bekostnad av ytterligare en störningskälla, installera programmet twhirl och prenumerera på en ström av nyheter kring dina favorittemata i både yrke och privatliv.



I den här spalten beskriver Kaj Arnö de sociala nät som håller på att etableras på webben. Kaj hävdar att de blir lika viktiga verktyg som mejl och SMS, och hjälper Forums läsare att komma igång.

fredag 17 april 2009

Kilimandjaro: Fjorton artiklar med tips och idéer

För eventuella läsare av min Resor-artikel (som torde utkomma i söndagens Husis 19.4.2009) har jag här samlat pekare på en uppsättning bloggartiklar jag skrev om Kilimandjaro, nätlös under sista resdagen.

Jag gläder mig åt eventuella kommentarer du lämnar bland blogginlagorna!

1. Artiklar jag inbillar mig är av allmänt intresse

Att bestiga Kilimandjaro är en enastående far-och-son-upplevelse

  • En stolt faders betraktelse över en gemensam fysisk prestation och de band Kilimandjaro knöt mellan far och son.


Kilimandjaro: Lärdomar för vardagen

  • Jag benar ut dessa sex kvasifilosofiska lärdomar:

    1. Frågan “Hur långt har vi kvar?” behöver inte alltid besvaras.

    2. Nöj dig mad vad du har.

    3. Gläd dig åt det unika du har.

    4. Ordning är guld värd.

    5. Livet har sina strapatser, och man mår bra av att härdas.

    6. Vänlighet, omtanke och snälla gester förgyller tillvaron.




Kilimandjaro reducerar behoven till de rent fysiologiska

  • Ett kåseri om parallellerna mellan Kilimandjaro och Synddalen eller Rovajärvi. Rekommenderas för alla som gått armén men slutat tänka på fördelarna med det civila.


Bärare är en nödvändig lyx för Kilimandjarobestigare

  • Är det riktigt okej att ha folk att bära åt en? Det kändes först olustigt, men visade sig inte bara ändamålsenligt utan rentav nödvändigt.


A Pictorial Report From An Ascent To Kilimanjaro

  • En större samling bilder för den som undrar hur det såg ut och hur vi hade det. Kanske 30 bilder eller så. 

  • Utgår från Kilimandjaro som ett turistmål.


2. För fotografiintresserade

Kilimandscharo: Erfahrungen mit Foto und Film

  • Fotografering och Kilimandjaro passar som hand i handsken! Här är mina erfarenheter av hur det gick. Om du är fotograf, läs och kommentera!


3. IT-bloggar (för dem som är intresserade av webbens sociala nätverk)


Ten suggestions to Dismass Mariki, our mountain guide in Kilimanjaro

  • Hjälpsamma kommentarer till vår bergsguide, som ville ha "en hemsida". Jag förklarar att han når större framgång om han börjar blogga.




Kilimanjaro: The Promise of the Summit

  • Sammanfattande inlaga på min MySQL-yrkesblogg.


4. Artiklar för den som fått blodad tand och kanske själv vill bestiga Kilimandjaro



Kilimandjaro skall börja pirra i magen

  • Skrivet före avfärd. Här står exakta tider och höjder per dag. Börja planerandet här!

  • Samma text finns också på engelska (om man vill diskutera med icke-svenskkunniga tilltänkta medresenärer).


Tältliv på lägerplatserna kring Kilimandjaro

  • En lovsång till tältlivets fördelar vid Kilimandjarobestigning, skriven av en icke-hängiven tältare. Läsvärt för dem som vagt spekulerar i att själv bestiga Kilimandjaro.


Kilimandscharo: Checkliste für Ausrüstung und Bekleidung

  • Vad behöver man med sig? Här är en femtiotvåpunkters jämförelse av vad researrangören DAV Summit Club bad oss ta med oss, och vad vi egentligen behövde.


Hälsan och Kilimandjarobestigningen

  • Vattublåsor, vidbrända händer och flagande läppar intresserar enbart dem som själv överväger en bestigning.


Asanti för den goda maten, Dolla!

  • Morgonmål, lunch och middag då man vandrar uppför Kilimandjaro är (liksom skavsåren) värda att begrunda bara om man faktiskt är på väg dit.


Som sagt, jag är tacksam för kommentarer till blogginlagorna.

tisdag 7 april 2009

Ut ur skåpet (Forum 4/2009)

Denna kolumn ingår i Forum för ekonomi och teknik nr 4 2009, som utkom 30.4.2009.

Ut ur skåpet


"Forum, det finlandssvenska affärsnätverket" har fått en god start. Över 350 pinfärska medlemmar på LinkedIn och drygt 200 på Facebook inom drygt tre veckor är goda nyheter för alla: För dem som redan är med, och för dem som ännu ligger i startgroparna.

Om du vill komma med, klicka då på länkarna från Forum.fi-hemsidan. Facebook eller LinkedIn eller båda? Facebook är ledigare, mer fritidsbetonat, enklare och interaktivare. LinkedIn är seriösare, mer affärsorienterat och klumpigare. Ändå är min rekommendation LinkedIn, även om det i början fanns mer kommentarer och artiklar på Facebook. Det idealiska vore LinkedIns namnkunniga användarskara kombinerad med Facebooks kreativitet och interaktion. Kanske just därför har knappa 10% av Forum-medlemmarna valt att bli medlemmar både på FB- och LI-sidan.

Därmed kommer jag också till mitt huvudsakliga ärende: Bästa Forum-läsare, nöj dig inte med att bli en passiv medlem och åskådare! Skriv inlagor. Kommentera andras inlagor. Be om hjälp. Dela med dig av din erfarenhet. Det är hela vitsen med web 2.0: Att användarna skapar värdet och producerar innehållet.

Jag tror inte min framtidsprognos är särdeles djärv: Forums läsare kommer aktivt att börja delta i Web 2.0 på samma vis som de tidigare anammat mobiltelefoner, SMS-skrivande och mejl. Det är som alltid en tidsfråga, en fråga om kritisk massa och om ändrade vanor.

Allt flera har anmält sig till Forum-gruppen i FB eller LI, men än så länge har högst fem procent skrivit något själva. Och också då är det ofta fråga om kategorin "närmast sörjande", alltså Forum-krönikörer eller personliga bekanta till dem.

Det här kommer att ändra. Beskyll mig för önsketänkande om du vill, men min självuppfyllande profetia är att Forum-nätsidorna inom någon månad kommer att ha inlagor med rubriker såsom "Söker grafisk formgivare för logotyper och broschyrer", "Interaktiva webbsidor med LAMP utvecklas av nygrundad teknologfirma", "Product Marketing-expert inom telekomsektorn söker jobb", "Byråkratiska erfarenheter av att grunda ett företag", "Vem känner duktiga byggmästare i Östra Nyland?" eller "Semesterlitteratur".

Orsaken att jag tror vi rentav får se inlagor om enskilda medlemmars semesterlitteratur ligger i den enskilda observationens oantastlighet och skenbara relevans. Ragnhild Artimos njutbara proffsrecensioner har sin givna plats, medan den godtyckliga Forum-medlemmens bokrekommendation också kan kännas relevant, på grund av sin intimitet. Om min studiekompis Henrik (länge sedan jag hörde av honom!) bryr sig om att berömma dendär boken, kanske den är så bra att också jag bör läsa den?

Egenintresse är en fullt legitim orsak att skriva till både LinkedIns och Facebooks Forum-idiskussionssidor. Och vill du bjuda in folk till en tillställning för svenskspråkig publik, varsågod, fritt fram! Forums medlemsföreningar har i de flesta fall egna webbsidor med reklam för evenemang. Mera gratis reklam till målgrupperna skadar inte! Det är väldigt välriktad information.

Vi är ännu långt från att känna oss spammade av ett överutbud på halvrelevant eller irrelevant information på Forum-sidorna. Tyvärr är LinkedIn mindre bra på evenemangsanmälningar än Facebook, men som anslagstavla duger LI bra.

Summa summarum: Interaktiviteten hos Web 2.0 bjuder på enkla promenadsegrar för den som bara vågar sig ut ur skåpet.




I den här spalten beskriver Kaj Arnö de sociala nät som håller på att etableras på webben. Kaj hävdar att de blir lika viktiga verktyg som mejl och SMS, och hjälper Forums läsare att komma igång.