Självmålet
Min mening var att spalten denna gång skulle bli en tillbakablick på integrationen, nu, då exakt ett år gått sedan jag involverades i förhandlingarna om Sun Microsystems köp av My SQL AB. Men så blev mig icke förunnat.
I stället är jag i mitten av en världsomfattande storm av negativ publicitet. Och orsakerna till dramat är fullständigt hemlagade: det rör sig om ett finlandssvenskt självmål i en UEFA-cupfinalmatch.
Därmed står jag inför ett svårt diplomatiskt dilemma, eftersom jag står i tacksamhetsskuld till aktörerna, My SQL:s grundare Michael ’Monty’ Widenius och My SQL:s chef Mårten Mickos, och räknar dem till min närmaste vänskapskrets. Jag skulle gärna se att så fortgår. Och därför kommer jag att följa principer som på Wikipedia kallas NPOV, för ’neutral point of view’. Till dessa principer hör att man använder uttryck som ”endel påstår att” och ”andra hävdar däremot”. Så kan man beskriva den politiska situationen i Mellanöstern. Så kan man redogöra för personer som enligt endel är terrorister, enligt andra frihetskämpar. Månne det ska lyckas även för kvaliteten i My SQL 5.1?
Detta har hänt: Efter att det gått över tre år sedan senaste version, My SQL 5.0, publicerar Sun äntligen en ny version, My SQL 5.1. Så långt är alla ense.
”Endel påstår att”: Företagsgrundaren Michael Widenius skriver en inlaga ”Oops! We did it again!” på sin blogg http://monty-says.blogspot.com, där han hävdar att My SQL 5.1 ingalunda är färdig utan tvärtom mäkta buggig. Det kryllar av löss. Han räknar upp enskilda buggnummer och drar slutsatsen att kvaliteten är låg och rekommenderar folk att inte uppgradera. Han delar frikostigt med sig av sina åsikter om ledarskap och beslutsfattande i bolaget.
”Andra hävdar däremot”: Inuti My SQL-delen av Sun är man van att vädra sina kontroversiella åsikter inte bara inför sin chef eller sina närmaste kolleger. Det finns en kultur att ’diskutera’ problem med alla 600 gamla och nya My SQL-kolleger på en gång. Men ingen är van att folk tvättar internt smutsbyke synligt för utomstående. Åsikterna går nu från total oförståelse till ett medgivande att stora delar av Montys tekniska analys var korrekt, men absolut inte ägnad för publicering. Vissa ser bloggningen som ett hot mot sina arbetsplatser.
Somliga av våra mest avancerade användare, endel av dem som vi har personlig kontakt med, förstår orsakerna till det skedda och beklagar följderna. De stöder oss. Andra, mindre närstående, blir givetvis skrämda. Vad kan man annat vänta sig av en sådan svada.
Pressen gottar sig. Slashdot, geekarnas skvallerpress, blandar skadeglädje, oförståelse, beklagan och tröst. The Register rapporterar mer neutralt. Computerworld hör till dem som överdriver mest, och är redo att avfärda Suns köp av My SQL som ett härmed misslyckat experiment.
Och visst har bilden av My SQL inom Sun tillfogats en stor skada av Montys bloggande. Så mycket egen värdering kan jag förvisso komma med. Den gamla sanningen gäller: man ger beröm publikt men kritik i enrum. Tänk om man tjatat på frun att banta, och hon inte gör det. Blir hon då mer motiverad av att man bloggar ”gumman är för tjock, kolla bilderna här”? Hjälper det att man i samma veva bedyrar sin kärlek? I detta fall handlar det om en bedömningsfråga: Kanske hon lagt något på hullet sedan förlovningstiden, men det har väl rätt många av oss.
I övrigt? Tja, med denna distraktion uteblev helhetssammanfattningen av året som gått, gällande integrationen av My SQL i Sun Microsystems. Efter ett år ska en integration vara avslutad. Jag planerar att i Forum övergå från företagsambassadörskap till nätambassadörskap: Jag vill dela med mig av erfarenheter rörande bloggande, elektronisk identitet, sociala nät på webben och begreppet ’nätrykte’. Mera därom nästa år!
Kaj Arnö beskriver fortlöpande hur integrationen av My SQL med Sun framskrider. My SQL köptes i januari 2008 av Sun, och Arnö ansvarar som ’ambassadör’ för integreringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar