Under SIME 09 i Stockholm intervjuade Madelene Hellström på IDG.se mig, denna gång om runnismen. Hennes tidigare intervju i år gällde MySQL. Andra halvan av Madelenes intervju nämner endast kort min workshop om Open Source, och går i mer detalj in på runnismen, löpandets religion.
Biografen Rigolettos sal är fullsatt när Stockholmsversionen av Sime drar igång. 1 200 anmälningar har kommit in till den årliga konferensen, som pågår under onsdag och torsdag.
Eniros vd Jesper Kärrbrink och Bonniers utvecklingschef Sara Öhrvall är först ut på scen för att prata om ”steget från offline till online”. De är ense om att det är en smärtsam och jobbig process – men en nödvändig sådan.
Eniro har gått från att distribuera telefonkataloger till hela Sverige, till att samla uppgifterna på webben. Enligt Jesper Kärrbrink är nyckeln att identifiera vad företagets egentliga affärsidé går ut på.
– Vad är det ni säljer egentligen? Den frågan måste ni ställa er, säger han från scenen.
Han exemplifierar med musikindustrin, där mycket av fokus har varit på att sälja skivor, när företagens vara egentligen är musik. Likadant med papperstidningar – de säljer nyheter, pappret är bara en informationsbärare.
Sara Öhrvall leder medieföretaget Bonniers satsning på Research & Development, R&D. Hon tar upp värdet av att identifiera de personer på företaget som vill vara med och driva utvecklingen framåt.
– Engagemanget finns där. Det gäller bara att koppla ihop de här personerna med varandra, säger hon.
Kaj Arnö, communityansvarig på databasföretaget MySQL, är också en av talarna. Utöver att hålla en workshop om hur man skapar ett lyckat community ska han föreläsa om sin nya religion Runnism, som han sprider via sociala medier.
– Jag vill dela glädjen i att löpa och hur gör man det? Jo, man sprider tankar via nätet. Man måste gå dit människorna finns. Och människorna är på Facebook, säger Kaj Arnö.
Idén till att sprida löpning som en religion kom när han läste boken ”What I talk about when I talk about running” av Haruki Murakami. Nu vill Kaj Arnö göra det till en världsreligion. Målet är att den ska finnas på 20 språk.
– Via MySQL har jag lärt mig att anspråkslöshet visserligen är bra, men har man en unik tanke kan man få uppmärksamhet för den. 1995 fanns ingen tanke på att MySQL skulle bli världens mest kända databas. Men så blev det, om man i dag ser till antal träffar på Google.
Springare. MySQL-profilen Kaj Arnö, numera löpningsguru.
Värden, Simes styrelseordförande Ola Ahlvarsson, har höga förväntningar på konferensens två dagar.
– Jag kan inte tänka på något annat ställe där människor från så många olika branscher – som Volvos marknadschef, startup-entreprenörer och Niklas Zennström – är på samma plats som under de här två dagarna. Det gör Sime speciellt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar