måndag 22 september 2008

Låsena i Riga

Ja, det heter "låsen", men annars låter rubriken inte som "Hundarna i Riga" av Henning Mankell.Och ja, egentligen härrör låsen inte från Riga utan från Rom, som min sardiske kollega Giuseppe Maxia lärde mig.

I Rom gjordes det en film om en viss bro, där ett älskande par beseglade sin kärlek genom att gravera sina namn i ett hänglås, låsa fast det i en del av bron, och sedan slänga nyckeln i Tibern. Bron heter Ponte Milvio (på svenska använder man ibland det latinska namnet Pons Mulvius) och filmen Lucchetti di ponte Milvio ("Hänglåsen på Pons Mulvius").Det här lär (allt enligt Giuseppe) sedan ha lett till en anstormning av andra, reella älskande par som kopierade sedvänjan. Helst vid samma bro, och om inte, så helst i Rom, men ifall inte, så duger bro som bro -- bara den ser halvvägs romantisk ut. Enligt den engelskspråkiga Wikipediaartikeln "Love padlocks" kanske seden i uppstod vid Ponte Vecchio i Florens, redan före filmen i Rom. Den artikeln påtalar också uttryckligen de många låsena i Riga.

Nå, Kirsten, vilken bro skall vi välja?

1 kommentar:

  1. [...] I had the opportunity to visit Riga again. And to my horror, I discovered that the love padlocks I had admired last time were [...]

    SvaraRadera